42 правила, които ще улеснят живота ви, посочват психолози.  Хенрик

...
42 правила, които ще улеснят живота ви, посочват психолози.  Хенрик
Коментари Харесай

42 правила, които ще улеснят живота ви

42 правила, които ще улеснят живота ви, показват психолози.  Хенрик Едберг, създател на The Positivity Blog, е съставил лист с правила, които съгласно него вършат живота по-лесен и в действителност пълностоен.

Прости правила за пълностоен живот:

Опитвайте изцяло противоположни неща.

Например, в случай че сте яли доста месо, време е да опитате да го откажете най-малко за малко време. Ако обичате да спорите – пробвайте се да мълчите. Събудете се късно – станете рано и така нататък

Направете тези дребни опити част от всекидневието си и това ще бъде един тип имунизация за „ излизане от зоната на комфорт “. Първо, това е забавно, и второ, сега на идващия внезапен завой в живота ви излизането отвън зоната на комфорт няма да бъде толкоз видимо.

Събудете се 20 минути по-рано. Можете да извършите това в няколко серии от 20 минути и по-късно елементарно ще сте в положение да се разсъните един час по-рано и да имате време да извършите доста забавни неща, които не сте правили преди. Пристигайте на всички срещи 10 минути по-рано. Първо, тръгвайки по-рано, няма да се притеснявате, че ще закъснеете и ще накарате сътрудниците си да чакат. Защо имате потребност от спомагателен стрес преди значима среща? Второ, като пристигнете малко по-рано, можете да се подготвите и да ревизирате още веднъж дали не сте не запомнили нещо. Еднозадачност. Нашите мозъци не са в положение да правят многозадачност. Все още би трябвало да превключваме от една задача на друга. Когато работите единствено върху едно нещо, го вършиме по-добре и по-концентрирано, без разпръскване. Запитайте се: пробвам ли се да опростя нещата? Анализирайте обстановката. Ако се окаже, че вашите дейности усложняват нещата още повече, помислете по какъв начин да раздробите казуса на по-прости съставни елементи. Запитайте се: ще има ли това значение след 5 години? Преди да извършите слон от мухата, помислете дали тази обстановка ще бъде значима след 5 години? А след 5 седмици? Правете покупки единствено въз основа на парите, които сте спечелили или икономисали. Преди да купите нещо скъпо, помислете деликатно и запомнете правилото „ мислете за покупката толкоз дни, колкото стотици са включени в цената й (ако са 100, тогава един ден, в случай че 200 – 2 дни и т.н.) “. Това ще ви помогне да вършиме рационални покупки и да избегнете глупавите заеми. Научете няколко предписания и гответе по-често вкъщи. По този метод ще спестите пари и ще можете да ядете по-здравословна храна (ако приемем, че готвите здравословно). Когато готвите, пробвайте се да сготвите повече, в сравнение с ще изядете. Така ще спестите време – идващият път ще би трябвало единствено да претоплите към този момент готовата вечеря. И, несъмнено, няма да се постанова да миете чиниите толкоз постоянно. Запишете си. Човешката памет не е най-надеждният инструмент. Затова водете записи за каузи, покупки, срещи и така нататък

Освен това се пробвайте да определите 4 предпочитани цели за тази година и от време на време да ги разглеждате в бележките си, с цел да не се отклонявате от заложения курс.

Помнете, че животът е доста по-голям, в сравнение с си мислите. Не знаете всичко и от време на време грешите. Това ще ви помогне да изслушвате с огромно самообладание мнението на другите хора и да ги приемате, да измененията себе си и постоянно да останете отворени за нови познания и благоприятни условия. Поемайте опасности, не се опасявайте да вършиме неточности. А по-късно се учете от тях, научете уроците, които животът носи, и с насъбраните познания и опит самоуверено поемайте към нови хрумвания. Правете това, което в действителност обичате. Не живейте непознатите фантазии и стремежи. Опитайте се да купувате артикули за седмицата едновременно. Това ще спести освен пари, само че и време. Отидете да пазарувате, когато сте сити. Най-сигурният метод да отидете до магазина и да купите единствено това, което ви би трябвало, е да отидете там, без да сте гладни. Няма да има прелъщение да купите нещо друго и стоешком на касата, ръцете няма да доближат до шоколадови бонбони и бисквити, по този начин услужливо изложени на комфортен рафт. Наслаждавайте се на дребни удоволствия. Красив залез, цъфтящи дървета пред прозореца след дълга зима, последното най-вкусно парче торта. Научете се да се наслаждавате на живота на дребни късчета и да намирате приятни моменти в света към вас. Пийте вода. Вместо да ядете, когато ви омръзне, по-добре изпийте чаша вода – отървете се от възприятието на апетит и в това време, попълнете запасите от вода в тялото. Яжте постепенно. Не летете, като че ли сте закъснели за последния трен в живота си към светлината и към бъдещето. Храната би трябвало да се приема в положително въодушевление и постепенно, като се наслаждавате на всяка хапка. Първо, по този метод ще се наситите по-бързо, макар че ще ядете по-малко, в сравнение с, в случай че тъпчете храна бързо. И второ, това ще бъде още един прелестен миг, който ще добави вашата мозайка от приятност от живота. Бъдете благи. Бъдете положителни към близките и най-много към себе си. Пишете къси писма. Обикновено са задоволителни 1-5 фрази. Отговаряйте на имейли един път дневно. Отделете най-оптималното време за себе си, с цел да ревизирате пощата си и да отговорите на входящи имейли. Проверката на пощенската ви кутия на всеки 5 минути ще ви отнеме време и ще добави раздразнителност. Научете и пробвайте нови способи за справяне със напрежението. Медитация, класическа музика, няколко обиколки към стадиона след работа – всеки от тези способи може да ви помогне да облекчите напрежението. Поддържайте дома и работното си място в ред. Тогава можете бързо да намерите верните неща и по този метод да спестите време и нерви.

 

Живейте „ тук и в този момент “. Насладете се на живота, уловете всеки миг. Бъдете наясно с всеки ден, вместо да бързате, мислейки непрекъснато какво ще се случи на следващия ден. Прекарвайте повече време с хора, които вършат живота по-лесен. И се пробвайте да избегнете компанията на тези, които усложняват нещата без причина. Спортувайте всеки ден. Нека да е най-малко разходка или излизане по време на обяд. Това ще ви разреши да се отървете от напрежението, да добавите сила, да прогоните отрицателните мисли. Отървете се от боклука. Отървете се от ненужните неща в къщата, от планове, които пречат на развиването ви, от неприятни мисли в главата ви и от хора, които са спънка за задачите ви и лишават прекалено много време и сила с непрекъснати недоволства от живота. Задавайте въпроси. Не се опасявайте да поискате съвет от хора, които са били в обстановки като вашата и са съумели да намерят решение. Спрете да се пробвате да угодите на всички. Просто тъй като е неефикасно. Това е невероятно, тъй като постоянно ще има хора, които не ви харесват по една или друга причина. И може да има хиляди такива аргументи. Разделяйте комплицираните задания на дребни. Ако задачата наподобява сложна, разделете я на няколко дребни стъпки и ги решете последователно една по една. Спрете да се пробвате да бъдете съвършени. Това не значи, че всичко би трябвало да се прави повърхностно. Просто, вместо да се занимавате с най-малките елементи, си вършете добре работата.

 

Неведнъж сме писали и за страничните резултати на перфекционизма – загуба на време, сила и нерви, плюс нараснало неодобрение от себе си и другите поради високата летва.

Спрете за минута и просто поемете надълбоко въздух. И по-късно издишайте постепенно. Дълбокото дишане отпуска и насища кръвта с О2. Освен това ви оказва помощ да се концентрирайте по-добре върху значимите неща. Прекарвайте 20% от времето си в мислене за даден проблем и 80% в мислене за разрешаването му. А не противоположното. Съсредоточете се върху няколко значими неща и отрежете всичко излишно и второстепенно. Вместо да се пръскате по 10 плана едновременно, насочете цялата си сила към решаването на две-три съществени задания. Водете си дневник. Като записвате мислите и дейностите си всеки ден, можете елементарно да наблюдавате какво тъкмо ви е помогнало да намерите вярното решение. Освен това препрочитането на вашите бележки ще ви помогне ясно да видите напредъка си и да избегнете същите неточности. Ако не харесвате това, което вършиме, намерете нещо друго. Светът към нас се трансформира и ние се променяме с него. Това, от което бяхме просто възхитени през вчерашния ден, през днешния ден може към този момент да не ни интересува.

Ако чувствате, че това, което в миналото сте обичали, към този момент не ви носи задоволство, време е да помислите за смяна.

 

Използвайте минималистично работно място. Нищо не би трябвало да ви пречи. Вашият работен плот би трябвало да е проведен и да съдържа единствено тези неща, които са нужни за работа. Безпорядъкът разсейва и продуктивността спада. Редът би трябвало да бъде освен на работния плот, само че и във вашия компютър. Отделете си 15 минути всяка неделя, с цел да планирате идната си работна седмица. Това ще ви помогне да се организирате в главата си, да приоритизирате и подредите нещата за извършване, да си поставите цели, да се настроите към идната работа и да намалите напрежението. Анулирайте нежеланите абонаменти. Независимо дали става дума за спиране на връзката с кабелна телевизия с голям брой канали или за абонамент за някои списания и вестници. Питайте, вместо да гадаете. Докато не можем да четем мислите на другите хора, е допустимо да разберете какво мисли човек единствено като му зададете пряк въпрос. Спрете да гадаете – просто попитайте това, което ви интересува. Грешното пояснение и догадките могат да доведат до доста тъжни последствия. Не се опасявайте да питате. Правете една смяна поетапно. Да се ​​отървете от старите привички (особено в случай че са вредни) и да въведете нещо ново в живота си е доста мъчно. Правете промени последователно. Например, започнете с първия детайл от този лист и последователно, коригирайки един детайл след различен, променете живота си към по-добро.

 

Понякога просто си позволявайте да мързелувате. Ако можете да подредите живота си, да се отървете от негативизма и ненужните неща, ще имате време за малко и прелестно мързелуване.

Понякога мързелът е преграда, която ни пречи да реализираме мечтаните цели, само че различен път е лек. Позволете си да бъдете малко мързеливи най-малко един път седмично. Не мислете за работа и за цели, а просто се насладете на тишина, книга, разходка или самотност. Този дребен мързел ще ви разреши да си починете добре и да започнете работната седмица с нови сили и ентусиазъм. Знаете ли, когато главата не е заета с нищо, доста забавни мисли попадат там.

 infomax-logo-50-15-HW

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР